Řízení zásob ve vybraném podniku - Korbelová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
První kapitola se zabývá charakteristikou a členěním zásob v účetnictví. Jedná se o pochopení významu zásob, co mezi zásoby patří, jakou plní funkci a jejich klasifikaci. Dále je popsáno oceňování a účtování zásob. Poslední kapitolou teoretické části je řízení zásob. Cílem je minimalizovat náklady na pořízení a skladování. V praktické části jsou základní informace a data o vybrané společnosti. Všechna data jsou poskytnutá jednatelem společnosti. Popisuje se účtování podniku, oceňování zásob a finanční analýza podniku. V této části je aplikována metoda ABC, kde se nakupované zásoby rozdělily do jednotlivých skupin. Poté je použit model EOQ zaměřený na položky ve skupině A. Zde se vypočítá optimální velikost dodávky, dodací cyklus a optimální počet dodávek za rok. V závěru práce je soupis zhodnocení systému řízení zásob ve vybraném podniku. Návrhy na změny jsou podloženy výpočty v praktické části.
Inventory Management in the Selected Company
Keywords: zásoby; řízení zásob; metoda ABC; model EOQ; optimální velikost dodávky; inventory; inventory management; ABC method; EOQ model; optimal delivery size