Nacisté v Jižní Americe po roce 1945 optikou amerických tajných služeb - Hána, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce Nacisté v Jižní Americe po roce 1945 optikou amerických tajných služeb se soustředí na útěky prominentních nacistů do Jižní Ameriky po skončení druhé světové války. V její první části je představen zájem nacistického Německa o zmíněný prostor a je vysvětlen způsob, jakým váleční zločinci započali "nový život" v Jižní Americe. Zmíněná část se soustředí zejména na vznik imigrační sítě v Jižní Americe a na cesty, jimiž byly útěky realizovány. Druhá část bakalářské práce je analýzou osudů vybraných osobností z řad uprchlých nacistů. Jednotlivé příběhy budou usilovat o jistou typologizaci osudů nacistů v Jižní Americe. Práce vychází z dokumentů amerických tajných služeb, jež jsou konfrontovány s rozsáhlou literaturou, především zahraniční provenience.
The Nazis in South America after 1945 seen by the US Secret Service
Keywords: nacisté; Jižní Amerika; americká tajná služba; váleční zločinci; imigrační síť; krysí stezky; Otto Schulz-Kampfhenkel; Admiral Graf Spee; Walter Kutschmann; Josef Schwammberger; Herberts Cukurs; Nazis; South America; US intelligence; war criminals; immigration network; ratlines; Otto Schulz-Kampfhenkel; Admiral Graf Spee; Walter Kutschmann; Josef Schwammberger; Herberts Cukurs