Intervenční program zdravého životního stylu jako prevence projevů patologického chování preadolescentů. - Stejskalová, Marie (Jihočeská univerzita, 2009)
Každý rozumný člověk pečuje o vlastní zdraví. K rizikům ohrožujícím zdraví patří i vysoké životní tempo současné společnosti. Výchova ke zdraví by měla být prioritou základního vzdělání. Své zdraví posilujeme úpravou životního stylu. Součástí duševní hygieny je vhodná pohybová aktivita, správné stravovací návyky, přiměřený odpočinek a aktivní využití volného času. Dospívání je období krásné, ale i dramatické. Bakalářská práce zkoumá vliv životního stylu na chování preadolescentů a změny v jejich hodnotové orientaci prostřednictvím intervenčního programu. Hlavním cílem práce bylo seznámit preadolescenty se zdravým životním stylem a stěžejním úkolem zpracovat metodický materiál pro studenty a učitele. Vlivem intervenčního programu došlo k pozitivním změnám v hodnotové orientaci preadolescentů a ke zlepšení jejich sebeovládání.
Healthy Life Style Intervention Program as a Prevention of Preadolescents Patological' Behaviour.
Keywords: zdraví; zdravý životní styl; preadolescence; prevence; patologické projevy chování; health; healthy life style; preadolescent; prevention; pathological utterances of behavior