Vliv velikosti a složení skupiny na růst pulců žab - Srb, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce bylo zjištění vlivu populační hustoty a příbuznosti na rychlost metamorfózy u vybraného druhu žab. Práce proběhla na druhu Rana temporaria, skokan hnědý. Pulci tohoto druhu byli odchováváni v různých příbuzenských hustotách jedinců. V pravidelných týdenních intervalech byli pulci měřeni až do doby metamorfózy. Bylo prokázáno, že pulci chovaní jednotlivě se vyvíjeli mnohem rychleji a metamorfovali ve větší velikosti. Naopak pulci chovaní v nepříbuzné skupině se vyvíjeli mnohem pomaleji než ve skupině složené z příbuzných jedinců.
Growth ot tadpole groups - the influence of size and kinship.
Keywords: Rana temporaria; příbuznost; hustota; populace.; Rana temporaria; kinship; density; population.