Vliv rodinného prostředí na klienty DDŠ - Pikeš, Marek (Jihočeská univerzita, 2010)
Záměrem bakalářské práce je popis a souvislosti výskytu sociálně patologických jevů v zařízení, jakým je dětský domov se školou, ve vztahu k rodinnému prostředí klienta. Teoretická část je věnována kategorizaci a vymezení pojmů sociálně patologické jevy a jejich příčiny, a dále etiketizace, dědičnost, životní styl, rodina (výchovné styly, vzory, vztahy). Dalším tématem teoretické části jsou rizika vzniku, výskyt a nejčastější sociálně patologické jevy v ústavním prostředí. Praktická část se věnuje jednotlivým kasuistikám klientů DDŠ, hledání souvislostí a zaměření se na vliv rodinného prostředí na sociálně patologické jevy.
The family environment influence on clients of the school including orphanages