Technické památky na Českokrumlovsku a jejich uplatnění ve výuce na 1. stupni ZŠ - Čarková, Věra (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na využití technických památek na Českokrumlovsku ve výuce na 1. stupni základní školy. Teoretická část diplomové práce se zabývá analýzou odborné literatury týkající se projektového vyučování a jeho uplatnění ve výuce technické výchovy na prvním stupni základní školy. Závěrečná kapitola teoretické části diplomové práce je věnována vybraným deseti technickým památkám na Českokrumlovsku. V praktické části diplomové práce jsou využity vytipované technické památky pro zpracování projektů. Součástí každého projektu je exkurze na danou technickou památku a její využití pro další část projektu. Praktická část je věnována zpracování didaktické dokumentace a informačního základu pro pedagogy. Příloha diplomové práce obsahuje kromě jiného fotodokumentaci z výstupů každého realizovaného projektu. Nedílnou součástí diplomové práce je zpracování údajů z krátkých dotazníků pro učitele, který byl zaměřen na smysluplnost realizovaných projektů.
The Technical Monuments in Český Krumlov Region And How to Use Them in Primary School Education
Keywords: primární technická gramotnost; technická památka; projektové vyučování; projekt; Českokrumlovsko; exkurze; Basic technical literacy; technical monument; project teaching method; project; Český Krumlov region; excursion