Opatření dekontaminace ve vybraných vnějších havarijních plánech s únikem nebezpečných látek v Pardubickém kraji - Vašátková, Klára (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem diplomové práce je opatření dekontaminace ve vybraných vnějších havarijních plánech s únikem nebezpečných látek v Pardubickém kraji. Tato problematika je aktuální, protože průmyslová výroba s nebezpečnými látkami stále narůstá a rozšiřuje se. Tím se zvyšuje pravděpodobnost úniku těchto nebezpečných látek a riziko negativního dopadu na zdraví osob a poškození životního prostředí. Cílem práce bylo rozebrat a zhodnotit přijímaná opatření dekontaminace ve vnějších havarijních plánech s únikem nebezpečných látek v Pardubickém kraji a zároveň posoudit havarijní připravenost vybraných podniků z hlediska dekontaminace ve vnějších havarijních plánech s únikem nebezpečných látek v Pardubickém kraji. Získaná data z výzkumu byla analyzována a vzájemně porovnávána dle stanovených kritérií. Na základě výsledků byly navrhnuty další postupy a informace, které by vnější havarijní plán, v části věnované dekontaminaci, měl obsahovat a zahrnovat. Výzkum byl prováděn metodou výpočtu "indexu připravenosti", která zjišťuje ucelenost a komplexnost informací v opatření dekontaminace ve vybraných vnějších havarijních plánech s únikem nebezpečných látek v Pardubickém kraji. Bylo zjištěno, že opatření dekontaminace obsahují neúplné informace, často pouze teoretické a tedy nevyužitelné pro dekontaminační opatření při úniku nebezpečných látek v praxi. Diplomová práce může sloužit Krajskému úřadu Pardubického kraje, který může využít náměty obsažené v této práci k dopracování opatření dekontaminace ve vnějším havarijním plánu.
Decontamination measures in selected external emergency plans with leakage of hazardous substances in the Pardubice region
Keywords: Kontaminace; dekontaminace; vnější havarijní plán; nebezpečná látka; Contamination; decontamination; external emergency plan; hazardous substance