Dramatické zpracování mediální tvorby v předškolním vzdělávání - Nováčková, Magda (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce pojednává o vlivu médií na dnešní moderní společnost - o významu masmédií, jejích kladných a negativních dopadech na děti, v této práci především na předškolní děti. Dále se zabývá vhodným působením rodiny a zejména mateřské školy. Druhým tématem teoretické části je dramatická výchova a její místo v předškolním vzdělávání. Tato práce chce poukázat na velký význam dramatické výchovy na vývoj jedince a to ve všech oblastech zrání. Ukázat, že dramatická výchova s dobrým vedením kvalitního učitele může dítě velmi obohatit a ukázat mu i jiné pohledy na svět, než které v dnešní době tak často prezentují právě masmédia. V Praktické části ověřujeme teoretické poznatky aplikací do praxe. Vybranou metodou dramatické výchovy - strukturovaným dramatem - zpracováváme klasickou pohádku a vytváříme týdenní blok pro děti z mateřské školy v Českých Budějovicích. Cílem práce je poukázat na důležitost dramatické výchovy v celkovém vývoji jedince a tím pádem i ve vývoji vnímání mediálních obsahů a na nebezpečí, které tyto obsahy představují pro naše děti. Výzkumné šetření je zpracováno na základě přímého pozorování. Praktickým výstupem práce je připravený a úspěšně vyzkoušený týdenní blok dramatického zpracování klasické pohádky Perníková chaloupka.
Dramatic Processing of Medial Creation in Pre-School Education