Využití genu Notch pro produkci genetických "sexing" linií obaleče jablečného. - Švellerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Obaleč jablečný, Cydia pomonella, je celosvětově významným škůdcem jádrového ovoce a ořechů v oblasti mírného pásma. Intenzivní užívání insekticidů proti tomuto škůdci vedlo k vývoji resistence k těmto chemikáliím a k rostoucím požadavkům na používání šetrných metod regulace populací jako je například technika sterilního hmyzu (SIT). SIT proti obaleči jablečnému spočívá v masové produkci a vypouštění sterilního hmyzu obou pohlaví do divoké populace. Vypouštění pouze sterilních samců by však významně snížilo náklady a zvýšilo účinnost SIT. V této práci se zaměřuji na využití teplotně senzitivní mutantní alely genu Notch pro produkci genetických "sexing" linií obaleče jabečného.
Use of Notch gene for the production of genetic "sexing" lines of codling moth.
Keywords: obaleč jablečný; SIT; sterile insect technique; Notch; Drosophila melanogaster; GAL4/UAS; mifepriston; codling moth; SIT; sterile insect technique; Notch; Drosophila melanogaster; GAL4/UAS; mifepriston