Úplatkářské trestné činy a jejich vliv na ekonomiku obchodního závodu - Měšťanová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá problematikou úplatkářských trestných činů. Základním pilířem pro tuto práci jsou skutkové podstaty úplatkářských trestných činů dle zákona č. 40/2009 Sb, tedy trestního zákoníku. Na korupci je v práci pohlíženo z hlediska právního a ekonomického, kdy největší důraz je v směřován na vztah korupce a soukromého sektoru. Podstatou práce je vyhledat právnické osoby, které v uplynulých letech spáchaly trestný čin spadající mezi skutkové podstaty úplatkářských trestných činů. Dále zjistit dopady této činnosti na daný subjekt. Tresty uvalené za korupční činnost jsou dány zákonem, jsou spravedlivé a rovné, avšak vliv na jednotlivé subjekty mohou být zcela odlišné. Data jsou čerpána z rejstříku trestů právnických osob. Dle druhu a výše trestu je následně zjišťováno, jakým způsobem trest ovlivnil ekonomickou činnost právnické osoby, a to nahlédnutím do účetních výkazů a sbírky listin ve veřejném rejstříku.
Bribery offenses and their impact on the economy of the enterprise
Úplatkářské trestné činy a jejich vliv na ekonomiku obchodního závodu
Keywords: korupce; úplatek; trestný čin; důsledky korupce; podnikání; corruption; bribe; criminal offense; consequences of corruption; entrepreneurship