ZMAPOVÁNÍ ROZPTÝLENÉ ZELENĚ V KONKRÉTNÍM ÚZEMÍ A JEJÍ HISTORICKÝ VÝVOJ JAKO PODKLAD PRO KOMPLEXNÍ POZEMKOVOU ÚPRAVU - Zíková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem mé diplomové práce je zmapování rozptýlené zeleně v konkrétním území. Bylo vybráno katastrální území Drahotěšice. Terénním průzkumem byl zjištěn skutečný stav rozptýlené zeleně v území a následně zpracován do mapového zákresu. Pomocí programu ArcMap 10 byl zpracován historický stav zeleně v lokalitě z roku 1952. Nejprve byly zgeoreferencovány černobílé letecké snímky a posléze digitalizovány prvky rozptýlené zeleně. Historický stav území byl porovnán se současnými zmapovanými prvky zeleně. Na závěr bylo navrhnuto, jakým způsobem by se daly výsledky z historického a ze současného stavu využít v plánu společných zařízení pro komplexní pozemkovou úpravu.
MAPPING OF SCATTERED VEGETATION IN A SPECIFIC AREA AND ITS HISTORICAL DEVELOPMENT AS A BASIS FOR COMPREHENSIVE LANDSCAPING
Keywords: rozptýlená zeleň; historický stav rozptýlené zeleně; pozemkové úpravy; scattered greenery; historic status of scattered vegetation; landscaping