Vytvoření a ověření výukového programu: Výchova ke zdraví a prevence neinfekčních onemocnění (astma, CHOPN) - Chudárková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá vytvořením a ověřením výukového programu pro posluchače navazujícího magisterského oboru Vychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdraví. Výukový program je zaměřen na výchovu ke zdraví a prevenci neinfekčních onemocnění astmatu a chronické obstrukční plicní nemoci. V úvodu teoretické části analyzuji odborné pojmy jako je zdraví, prevence, životní styl a nemoc. Ústředním tématem je chronická obstrukční plicní nemoc, astma a kouření, které má rozhodující vliv na vznik obou nemocí. V praktické části ověřuji výukový program srovnáním vstupních a výstupních testů vypovídajících o úrovni znalostí náhodně vybraných studentů Vychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdraví v dané problematice. Výsledky praktického šetření potvrzují realizovatelnost programu v praxi a značný vliv programu na prohloubení znalostí studentů v dané problematice.
Creation and testing of educational program: Health education and prevention of non-infectious disorders (asthma, chronic obstructive pulmonary disease)
Keywords: zdraví; nemoc; prevence; životní styl; kouření; astma; bronchiální obstrukce; chronická obstrukční plicní nemoc; health; disease; prevention; lifestyle; smoking; asthma; bronchial obstruction; chronic obstructive pulmonary disease