Etické prvky psychoterapie jako jednoho z nástrojů sociální práce - Jurigová, Janka (Jihočeská univerzita, 2010)
Předložená diplomová práce je teoretická. Tvoří ji čtyři kapitoly. První kapitola se zabývá oborem sociální práce, jejími cíly a paradigmaty. Dále pak vztahem sociální práce k jiným disciplínám a teoriemi významnými pro sociální práci. Druhá kapitola se věnuje psychoterapii, jejímu vymezení, myšlení v dějinách člověka a cílům. Třetí kapitola rozebírá terapeutický vztah z pohledů významných terapeutických škol. Poslední kapitola se zabývá etikou, etickým kodexem a etikou v psychoterapeutickém vztahu. Ve druhé polovině této kapitoly ještě popisuje významné pojmy, které úzce souvisí jak s etikou, tak i s psychoterapií.
Ethic elements of psychotherapy as one of tools of social work
Keywords: sociální práce; psychoterapie; terapeutický vztah; etika; klient; social {--} work; client; psychotherapy; therapist; therapeutic relationship; ethics