Českobudějovičtí kapitulní vikáři v nacistické a komunistické totalitě - Ambrož, Pavel (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce popisuje postavy a osudy českobudějovických kapitulních vikářů ve 20. století se zvláštním zaměřením na Msgre Jana Caise a P. Josefa Buchtu. Práce prezentuje vývoj a jednotlivé etapy katedrální kapituly sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Pomáhá čtenáři orientovat se v úloze a významu kapituly v době platnosti Kodexu církevního práva do r. 1983 a problematiky zasahování státu do života církve. Nastiňuje taktéž historii českobudějovické diecéze a okolnosti jejího vzniku. Práce je založena jak na historických pramenech, tak i na svědectvích pamětníků. Prezentuje jak práce a závěry renomovaných historiků, tak i prameny méně známé.
Vicars Capitular of České Budějovice at the Time of Totality
Keywords: Katolická církev; Církev a stát; Církevní historie 20. stol.; Diecéze českobudějovická; katedrální kapitula; Českobudějovicko (Česko); Catholic Church; Church and state; History of the Church in the 20th century; Diocese of České Budějovice; Archival Document; cathedral chapter house; Region of České Budějovice