Využití lanového podvěsu v letecké záchranné službě - Trázník, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce je zaměřena na využití lanového podvěsu v letecké záchranné službě v celé České republice. V kapitole Současný stav se čtenář nejprve seznámí s leteckou záchrannou službou ? její definicí, historií a současností. Zjistí, že letecká záchranná služba slouží lidem v České republice již přes 20 let a v záchraně lidských životů dnes hraje nezastupitelnou roli. V této kapitole se také čtenář seznámí se standartním složením posádky vrtulníku. Použití lanového podvěsu patří ke speciálním činnostem letecké záchranné služby, které vyžadují jisté kvalifikační nároky na posádku vrtulníku. V souvislosti s tímto faktem je v této práci objasněn pojem letecký záchranář a letecký záchranář ? vysazovač. Samotný lanový podvěs je popsán z hlediska jeho definice, historie, potřebným vybavením k jeho instalaci, transportními prostředky aplikovatelných do lanového podvěsu, indikací k zásahu s lanovým podvěsem a záchrannou v nepřístupném terénu. Vzhledem ke skutečnosti, že záchrana osob pomocí lanového podvěsu nepatří k rutinním činnostem letecké záchranné služby, ale mezi speciální činnosti, nedisponují všechny stanoviště letecké záchranné služby v České republice možnostmi zásahu tohoto charakteru. Cílem této bakalářské práce je zmapovat situaci v indikacích k vzletu a vytvořit ucelený souhrn možností nasazení letecké záchranné služby při záchraně osob v nepřístupném a těžce dosažitelném terénu pomocí lanového podvěsu v celé České republice. Současně je cílem zjistit, do jaké míry jsou na jednotlivých stanovištích letecké záchranné služby připraveni k provedení této speciální činnosti. Výzkumnou otázkou této práce je: Jsou jednotlivá stanoviště letecké záchranné služby v České republice připravena k efektivnímu využití lanového podvěsu? V práci byl uplatněn kvalitativní výzkum. Data byla získána pomocí dotazníku, který byl rozeslán zástupcům ze všech deseti oblastních středisek leteckých záchranných služeb v celé České republice. Otázky v dotazníku byly postaveny tak, abych zjistil, která stanoviště letecké záchranné služby jsou aktivní v provádění záchrany osob z nepřístupného terénu pomocí lanového podvěsu, jak jsou stanoviště k provedení této speciální činnosti personálně a technicky vybavena, jakým způsobem jsou vybíráni a školeni zaměstnanci zde pracující, jaký je charakter terénu, ve kterém nejčastěji pomocí lanového podvěsu zasahují, jejich četnost zásahů pomocí lanového podvěsu, jak jsou stanoviště spokojena s tímto způsobem záchrany lidských životů, popř. co by chtěla změnit. V kapitole Výsledky jsou vyhodnoceny odpovědi na jednotlivé otázky z dotazníku. Výsledky práce jsou zpracovány analýzou dat a následnou syntézou. Z výsledků vyplynula míra připravenosti všech deseti stanovišť Leteckých záchranných služeb v České republice k provedení speciální činnosti, konkrétně k použití lanového podvěsu při zásahu v nepřístupném a těžce dosažitelném terénu, popř. jiných alternativ v jejich běžném provozu. Z výsledků vyplynulo, že z celkového počtu deseti stanovišť, je šest technicky vybaveno a čtyři stanoviště nevybavena pro transport z nepřístupného terénu pomocí lanového podvěsu. Na všech stanovištích, která provádějí speciální činnost, slouží speciálně vycvičený tým, který musí být pravidelně školen.
Use of rope in air rescue service
Keywords: letecká záchranná služba; lanový podvěs; záchrana z nepřístupného terénu; letecký záchranář; speciální činnosti letecké záchranné služby; air rescue service; rope suspension; rescue in inaccessible terrain; air ambulance paramedic; special activities of the air rescue service