Daňová optimalizace ve vybraném podnikatelském subjektu - Němcová, Radka (Jihočeská univerzita, 2008)
Daňová optimalizace je legální cesta, jak snížit daňovou povinnost bez porušení zákona. Česká legislativa umožňuje několik způsobů, jak legálně redukovat příjmy a tím zároveň i daň z příjmu fyzických a právnických osob. Proto je využití této možnosti logickým jednáním každého daňového subjektu. Cílem této bakalářské práce je analyzovat daňovou zátěž společnosti s pěti zaměstnanci a navrhnout nejlepší řešení minimalizace daně konkrétního vybraného podniku. Tato bakalářská práce zahrnuje osm možností daňové optimalizace, a to: příspěvek na penzijní připojištění, příspěvek na soukromé životní pojištění, příspěvek na stravování (stravenky), tvorbu rezerv na opravu dlouhodobého hmotného majetku, využití slevy na dani na zaměstnance se změněnou pracovní schopností, pořízení drobného hmotného majetku, pořízení dlouhodobého hmotného majetku a daňová úleva při poskytnutí darů. Tyto varianty ukazují nejlepší cestu, jak minimalizovat daňovou zátěž. V České republice však nemůže každý podnik využít všech možností, neboť jednotlivé podnikatelské subjekty mají svá specifika, podle kterých si konkrétní podnik vybere nejvhodnější způsob daňové optimalizace.
Tax Optimalization of The Business Subject
Keywords: daňová optimalizace; daňová zátěž; slevy na dani; legálně redukovat příjmy; pořízení dlouhodobého hmotného majetku; tax optimization; tax burden; tax allowance; to legally reduce the income; acquiring long-term tangible assets