Body-art v proměnách muže a ženy - Mála, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem bakalářské práce je zachycení proměn a dobový vývoj body-artu na lidském těle v průběhu života. Tetování jakožto jedna kategorie z alternativních směrů umění byla inspirací pro tvorbu této bakalářské práce především svou rozporuplností, názory se neshodují v tom, zda se jedná o plnohodnotně zařaditelné výtvarné umění. Teoretická práce je rozdělena do několika částí, hlavním tématem zde bude pojednání o vzniku tetování v kolébce tohoto směru, jakou představuje od 19. století doposud Amerika. V první části bude nastíněna obecná charakteristika body-artu specifikovaná na tetovací odvětví. Poté se přesuneme k funkčnímu využití tohoto oboru. Ve třetí části této práce se pokusíme přiblížit proudové rozdělení tetování s následným postupem k jednotlivým motivům s kategorickým zařazením. Následující kapitola přikročí k samotnému vzniku tetování v historickém kontextu a vývoji jednotlivých technik v daných částech Ameriky, ke které bude tato textová část především směřovat. V předposlední části se budeme věnovat pohledu na moderní scénu amerického prostředí od průlomového 18. století. Závěrečná část by měla nastínit psychologické přístupy k tomuto oboru, nejen z historického hlediska ale také z pozic současné psychologie moderní společnosti. Text je doplněn inspirativními kresebnými umělci, především významnými pro praktickou část této práce, která nás zavede k samé podstatě toho, proč byla práce zpracována, ale také jakých prostředků korespondujících s tetováním bylo užito. V samém závěru práce přistoupíme k otázkám, zda můžeme o tetování mluvit jako o plnohodnotném uměleckém směru, který by měl být přijímán za korektní směr náležící do umění.
Body-art in the trasformation man and woman
Keywords: body-art; tatuáž; Old school; New school; Tribal; černobílé tetování; písmo; technologické postupy; historie; severské země Ameriky; Severní Amerika; Střední a Jižní Amerika; tetování moderní americké společnosti; záměrné sebepoškozování; Derek Hess; Zach Johnsen; Jim Mahfoof.; characteristics of body-art; tattoo; motives; Old School; New School; Tribal; black and white tattoos; scripture; technology; history; America; Nordic countries; North America; Central and South America; tattoo modern American society; deliberate self-harm; Derek Hess; Zach Johnsen; Jim Mahfoof.