Prevence pádů u pacientů s kognitivními poruchami - Horová, Jana; Brabcová, Iva (Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2020)
Přehledová studie shrnuje výsledky publikovaných výzkumů z období 2018-2019. Cílem bylo shrnout závěry výzkumů na téma prevence pádů u osob s kognitivními poruchami. Zařazené výzkumné výsledky byly vyhledány v plnotextových elektronických databázích zaměřených na ošetřovatelství a další zdravotnické obory (Ebsco, Science Direct, ProQuest STM + Hospital Colection, – Medline). Do konečného přehledu bylo zařazeno 12 studií. Efektivita preventivních intervencí závisí na zohlednění psychosociálních faktorů (sociální angažovanost, podpora okolí a dalších). Prediktivními oblastmi pro pád byly potvrzeny mimo jiné polypragmázie, věk, předchozí pád, stav osamělosti. Efektivita preventivních opatření je také závislá na edukaci jedinců a pečujících osob.
Falls prevention in patients with cognitive impairment
Keywords: prevence pádů; kognitivní porucha; demence; fall prevention; cognitive impairment; dementia