Finanční analýza vybraného podniku - Líbalová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce řeší finanční analýzu hospodaření společnosti MAVE Jičín, a.s. za období 2011 - 2015. Cílem analýzy je posouzení finanční situace podniku. Práce uvádí přehled metod finanční analýzy a seznamuje s účetními výkazy, které jsou podkladem analýzy. V praktické části práce jsou použity vybrané ukazatele elementárních metod finanční analýzy. Zejména se jedná o vertikální a horizontální analýzu, ukazatel čistého pracovního kapitálu, ukazatele rentability, aktivity, zadluženosti a likvidity, Du Pontův rozklad, Altmanovo Z-skóre, bankrotní model IN95, index IN99 a bilanční analýzu II podle Rudolfa Douchy. Na základě zjištěných údajů je možné získat přehled o vývoji finanční situace společnosti MAVE Jičín, a.s. a využít tyto informace při řízení finančního hospodaření podniku.
Financial analysis of the selected company
Keywords: Finanční analýza; finanční zdraví; poměrové ukazatele; horizontální analýza; vertikální analýza; bankrotní a bonitní modely; účetní výkazy; Financial analysis; financial health; financial ratios; horizontal analysis; vertical analysis; bankruptcy models; solvency models; financial statements