Obsah kanabinoidů v konopí setém (Cannabis sativa) a legislativa - Pravdová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Konopí je v současné době světově velmi diskutovanou rostlinou z důvodu obsahu látek s psychotropním účinkem. Využití konopí setého jako zemědělské plodiny je všestranné (přadná, olejnatá a energetická plodina) a ceněné hlavně z ekologického hlediska. Tato práce shrnuje informace o vlastnostech kanabinoidů, o vnitro i mezihru-hové variabilitě obsahu těchto látek v konopí, možnostech využití kanabinoidů v lékařství, nebezpečí jejich zneužití ve formě drogy, shrnuje legislativu spojenou s pěstováním konopí setého společně s předpisy vymezujícími protiprávní jednání člověka při nakládání s konopím.Práce zahrnuje také stručnou botanickou charakteristiku konopí, historii pěstování konopí setého, požadavky konopí na stanoviště, informace o tvorbě a funkci kanabinoidů v rostlině, obsahu kanabinoidů v konopných produktech a vlivech, které ovlivňují obsah kanabinoidů v rostlinách.
Cannabinoid level in hemp (Cannabis sativa) and legislation
Keywords: konopí seté (Cannabis sativa); konopí indické (Cannabis indica); kanabinoidy; THC (tetrahydrokanabinol); legislativa; Cannabis sativa; Cannabis indica; cannabinoids; THC (tetrahydrocanna-binol); legislation