Příspěvek k poznání etologie německého ovčáka - Vicková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2009)
V práci jsou popsány uměle vyvolané modelové situace chování psů, při kterých byla vyhodnocována agrese, dominance, strach a submise. K pokusu byli použiti tři psi, dva pětiletí němečtí ovčáci - bratři a třináctiletý kříženec německého ovčáka. Pro výchozí modelové situace byly použity metody dle R. Abrantese. Všechny situace byly možné pozorovat jak v sourozeneckém, tak v nepříbuzenském vztahu. Na příkladu modelových situací bylo zjištěno, že mezi sourozenci se vytvořila společenská hierarchie charakteristická pro smečku a ve vypjatých situacích se spojovali ke společné obraně proti třetímu, staršímu psovi.
Contribution to the knowledge of ethology of Alsatian
Keywords: etologie psa; agrese; dominance; strach; submise; ethology of a dog; aggression; dominance; fear and submission