Analýza mluvených projevů - Králová, Valentina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce zkoumá mluvené odborné projevy průvodců a pedagogů z hlediska stylistiky, morfologie, syntaxe a slovní zásoby. Hlavním cílem je odhalit v projevech přítomnost prvků hovorových a především nespisovných. Rozdělena je do dvou částí, teoretické a výzkumné. Teoretická část se zabývá mluvenými projevy jako takovými, jejich rozdělením, stylistickými aspekty a krátce i vymezením spisovnosti a nespisovnosti. Výzkumná část poté analyzuje konkrétní projevy, zkoumá četnost výskytu hovorových a nespisovných prvků a vybrané jevy i podrobněji rozebírá.
Analysis of public speeches
Keywords: mluvené projevy; nespisovný jazyk; spisovný jazyk; hovorové výrazy; funkční styl odborný; funkční styl prostěsdělovací; kultura projevu; speeches; standard language; non-standard language; colloquiall expressions; function style of simple communication; technical function style; culture of the speech