Teorie mravních citů a odkaz Adama Smithe v současné filosofii - Bukáčková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá teorií mravních citů, tak jak je vyjádřena v díle Adama Smithe. Práce reflektuje odkaz Adama Smithe i osvícenského sentimentalismu jako celku v současné filosofické a společenskovědní oblasti. Proto se práce věnuje mylným interpretacím Smithova díla, jeho ekonomickému dědictví s důrazem na Hayekovo rozvinutí teorie spontánního řádu (jež má základ v pojmu "neviditelné ruky") a dále také jeho odkazu v politické filosofii. Zde práce představuje zejména debatu o reflektivní autonomii klíčovou pro vymezení principiálních rysů sporu mezi racionalistickým a sentimentalistickým pojetím vzniku morálky a snaží se obhájit význam sentimentalistických tvrzení v dnešní společnosti. Cílem práce je přesvědčit čtenáře, že aspekty naší mysli, které teorie mravních citů a sentimentalismus zdůrazňuje a které jsou v dnešním světě spíše přehlíženy či devalvovány, jsou ve veřejné debatě zcela nezbytné.
Theory of Moral Sentiments and Adam Smith's Legacy in Contemporary Philosophy
Keywords: Adam Smith; sentimentalismus; sympatie; teorie spontánního řádu; neviditelná ruka; Friedrich August von Hayek; reflektivní autonomie; Adam Smith; sentimentalism; sympathy; theory of spontaneous order; invisible hand; Friedrich August von Hayek; reflective autonomy