Životní styl subkultury mládeže straight edge - Nováček, Cyril (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá životním stylem subkultury mládeže straight edge. Tato subkultura je charakteristická svým odmítavým postojem k alkoholu, drogám, tabákovým výrobkům, sexuální promiskuitě a sociálním cítěním. Práce se nejprve věnuje tématu životního stylu včetně problematiky postojů a hodnot nebo volného času. Dále reflektuje subkultury, jejich místo ve společnosti, specifika a mapuje odborné studium (post) subkulturních teorií. Následně podrobně popisuje subkulturu straight edge a čtenáře mimo jiné vybízí k zamyšlení, zdali tato subkultura může plnit funkci náhražky náboženství. Kvalitativní výzkum pak analyzuje životní styl stoupenců subkultury, jejich pohled na subkulturu, vztah se společností a sebeprezentaci. Posléze se práce snaží poukázat na etický a ideologický rozměr straight edge a zabývá se otázkou komercionalizace subkultur.
The Lifestyle of the Straight Edge Youth Subculture
Keywords: subkultura; mládež; životní styl; straight edge; hodnoty; postoje; volný čas; abstinence; alternativní životní styl; konzumerismus; subkultury mládeže; hardcore; punk; identita; náhražka náboženství; společnost; Subculture; Youth; Lifestyle; Straight Edge; Values; Attitudes; Freetime; Abstinence; Alternative Lifestyle; Consumerism; Youth Subcultures; Hardcore; Punk; Identity; Surrogate of Religion; Society