Rizikové faktory aterosklerózy - Mračková, Michala (Jihočeská univerzita, 2014)
Ateroskleróza a její rizikové faktory způsobují řadu kardiovaskulárních onemocnění, která jsou příčinou úmrtnosti ve většině průmyslových zemí po celém světě. V dnešní době se do podvědomí dostávají nové nezávislé biomarkery, které by mohly v budoucnosti sloužit ke zvýšení prediktivní hodnoty současných rizikových faktorů aterosklerózy. Z tohoto důvodu byla v této bakalářské práci sledována přítomnost klasických rizikových faktorů, sloužících pro výpočet rizika fatální kardiovaskulární příhody do 10 let, a nových biomarkerů u náhodně vybraných klientů lázeňského resortu Savoy v Karlových Varech bez klinických známek aterosklerózy. Získané výsledky demonstrují, že nejčastějším rizikovým faktorem v této sledované populaci je hypercholesterolémie a pozitivní rodinná anamnéza. Dále byla tato skupina rozdělena dle kardiovaskulárního rizika. Z výsledků uvedených v této práci vyplývá, že jen 57 % osob středního věku spadalo do malého až středního rizika, resp. < 5 % rizika, 43 % osob mělo vysoké až hodně vysoké riziko. Podle očekávání bylo vyšší procento osob s vysokým rizikem mezi muži. Populace vyšetřených žen trpěla v 35 % metabolickým syndromem, zatímco mužská populace měla metabolický syndrom v 52 %. Závěrečná část této práce poukazuje na některé "netradiční" rizikové faktory aterosklerózy. Ve studované populaci byla nejčastěji zvýšená koncentrace fosfolipázy asociované s lipoproteinem (Lp-PLA2), méně často koncentrace lipoproteinu (a) a nejméně byla zastoupená zvýšená hladina malých denzních LDL. Patologická hodnota lipoproteinu (a) se častěji našla u žen, zatímco zastoupení zvýšené koncentrace Lp-PLA2 bylo významně vyšší v subpopulaci mužů. Osoby s vysokým rizikem KVO měly významně vyšší koncentraci Lp-PLA2, u dalších dvou faktorů se hladiny významně nelišily od nálezu u osob s nízkým až středním rizikem. Prediktivní hodnota Lp-PLA2 pro výpočet rizika KVO je však velmi malá.
Risk factors of atherosclerosis
Keywords: ateroskleróza; kardiovaskulární onemocnění; dyslipidémie; rizikový faktor; Reynoldsovo skóre; atherosclerosis; cardiovascular diseases; dyslipidemia; risk factor; Reynolds score