Imigrace do ČR očima příslušníků cizinecké policie v Českých Budějovicích - Jelínková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zpracována na téma ?Imigrace do ČR očima příslušníků Cizinecké policie v Českých Budějovicích?. V teoretické části bakalářské práce se zaměřuji na obecný výklad migrace, její řešení na mezinárodní úrovni a postoj Policie ČR ve vtahu k národnostním menšinám. Pro realizaci výzkumného šetření byl zvolen kvantitativní výzkum pomocí metody dotazníkového šetření za využití standardizovaného dotazníku. Výzkumný soubor tvořili příslušníci Cizinecké policie v Českých Budějovicích. Celkem bylo dotázáno 90 respondentů. Z tohoto počtu bylo vráceno 67 vyplněných dotazníků, tudíž úspěšnost sběru dat byla 74 %. Praktická část práce je zaměřena na cíle práce a hypotézy. Hlavními cíly bylo zjistit, jaké názory mají příslušníci cizinecké policie na imigraci cizinců a jaká stanoviska zaujímají v otázkách integrace cizinců do společnosti. Hypotéza 1 předpokládala, že příslušníci cizinecké policie hodnotí formu dobrovolných návratů cizinců zpět do vlasti jako pozitivní. Hypotéza 2 předpokládá, že u příslušníků cizinecké policie převažuje negativní názor na nedodržování zákonných norem cizinci v České republice. Hypotézy byly statisticky testovány a potvrzeny. Projekt dobrovolných návratů cizinců zpět do vlasti je hodnocen jako pozitivní prostředek, jak umožnit imigrantům cestu zpět domů z důvodu zde vzniklých nepříznivých ekonomických podmínek a ztráty účelu pobytu v České republice. Z názorů dotazovaných příslušníků cizinecké policie vyplývá, že cizinci nedodržují zákonné normy v důsledku zániku tradičních kulturních norem a hodnot menšin, nedokonalé integraci do majoritní společnosti a následné izolace. Z výzkumu vyplývá, že je nutné aktivně seznamovat příslušníky cizinecké policie s problematikou imigrace, integrace a prevence diskriminace cizinců formou školení a vzdělávacích akcí. Výsledky bakalářské práce lze využít pro srovnání následných výzkumů v otázkách integrace cizinců do české společnosti a mohou tvořit i základ pro další výzkumná šetření, která se touto problematikou budou zabývat.
Immigration to the Czech Republic Seen by Members of the Foreing Police in České Budějovice
Keywords: cizinec; dobrovolné návraty; migrace; integrace; imigrace; foreigner; voluntary returns; migration; integration; immigration