Člověk s psoriázou a následné sociální dopady na život jedince - Pekárková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2007)
Tématem mé práce byla lupénka (odborně psoriáza), chronické neinfekční onemocnění kůže, které postihuje 4-5 % Středoevropského obyvatelstva. Společně se svými vnějšími projevy a zdlouhavou léčbou, výrazně zasahuje do zdravotní, psychosociální a ekonomické oblasti života paienta. Cílem mé práce bylo zmapovat dopady psoriázy na život jedince a určit míru izolace pacienta ve společnosti. Jedním z dílčích cílů bylo též ozřejmit charakter vnímání samotného onemocnění. Hypotézy práce byly zaměřeny na problémy pacientů a na podvědomí veřejnosti o tomto onemocnění.
The man with psoriasis and subsequent social impact on life of the individual
Keywords: Psoriáza; kůže; cicilizační faktory; predilekční oblasti; Psoriasis; skin; civilization´s factors; characteristic areas