Vytváření finančních rezerv do důchodového věku - Vacikarová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou současného důchodového systému v České republice a vybrané zemi Evropské unie. Pro posouzení sociálního systému s českým systémem autorka záměrně zvolila jako zástupce Evropské unie Slovenskou republiku, neboť obě země mají v sociální oblasti stejné kořeny a jejich vývoj se po rozdělení ČSFR nijak zvlášť neodlišuje jako u ostatních států Evropské unie. Cílem této práce bylo podat ucelený pohled na oba sociální systémy a jejich posouzení. V dnešní době už asi málokdo pochybuje o tom, že potřeba regulací a reforem v oblasti důchodového systému je čím dál více potřebnější. Zatím se opatření v otázce této problematiky omezují na výzvu občanům, aby nespoléhali pouze na státem vyplacené penze a na důchodový věk se zabezpečili také vlastními prostředky, dokud jsou ekonomicky aktivní. Mezi tyto prostředky patří různé formy investic a úspor, včetně životního pojištění a penzijního připojištění, která jsou také náplní této práce a považují se za nejvhodnější a nejdostupnější způsob tvorby finančních rezerv na stáří. Diplomová práce by měla vnést do problematiky jasno a s pomocí přehledu systému existujícího v České republice ulehčit posouzení kroků vhodných pro určité životní situace.
Funds for the Retirement Age
Keywords: sociální zabezpečení; důchodový systém; starobní důchod; penzijní připojištění; životní pojištění; social welfare; income distribution system; pension; pension insurance; life insurance