Platební styk a jeho vývoj se zaměřením na současné tendence - Tůmová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je porovnání jednotlivých typů plateb z hlediska výhodnosti pro klienta a zmapování současných tendencí platebního styku v České republice. První kapitoly teoretické části bakalářské práce se zabývají právními předpisy upravujícími platební styk, historií peněz a historií bankovnictví. Další kapitola charakterizuje hotovostní a bezhotovostní platby a platební systémy. V praktické části bakalářské práce jsou objasněny principy platebních systémů CERTIS a TARGET. Dále byly, společně s nejnovější českou bankou, vybrány 3 největší české banky, a to pro zajímavý kontrast při porovnávání některých poplatků. Poslední kapitola zobrazuje vyhodnocení dotazníkového šetření, v němž 162 respondentů odpovídalo na 17 otázek o platebním styku. Výsledky tohoto šetření byly porovnány s výročními zprávami jednotlivých bank.
System of payment and its development with focus on the current tendency
Keywords: bankovní poplatky; CERTIS; platební styk; SWIFT; TARGET; bank charges; CERTIS; system of payment; SWIFT; TARGET