Rychlost dekompozice rostlinného opadu v půdách ledovcových jezer na Šumavě - Vaněk, Daniel (Jihočeská univerzita, 2008)
Má práce se zabývá studiem vlivu rozdílného chemického složení dominantně se vyskytujících druhů rostlinného opadu v povodí šumavských ledovcových jezer Plešného a Čertova. Hlavním cílem této práce bylo určit jaký je vliv odlišného chemického složení opadů na rychlost mineralizace a uvolňování N v půdách povodí studovaných jezer. Předpokládáme, že složení těchto opadů průkazně ovlivňuje mineralizaci / imobilizaci N. Založen byl čtyř měsíční laboratorní experiment, během něhož byly zvolené druhy rostlinného opadu podrobeny inkubaci při dvou rozdílných teplotách (0 a 10°C). Každé dva týdny byla stanovována rychlost respirace. V počátku, po jednom měsíci a na konci inkubace po 4 měsících byly v jednotlivých opadech provedeny chemické analýzy (celkový obsah C a N; uvolňování NH4+, NO3- a Pox ; obsah fenolických látek).
Decomposition rate of plants matter in the soils of glacial lakes in Sumava
Keywords: dekompozice; rychlost mineralizace; rostlinný opad; chemické složení opadu; Plešné jezero; Čertovo jezero; dekomposition; mineralization rates; litter; chemistry of liter; Sumava mountains glacial lakes