Problematika chovu a odchovu trichy orlího (Psittrichas fulgidus) v ČR - Zemanová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tricha orlí (Psittrichas fulgidus) je ptačím endemitem ostrova Nová Guinea, kde obývá horské deštné pralesy. Tento barevně nevýrazný papoušek s lysou hlavou je velice specializovaný plodožravec živící se především fíky. Jeho početnost ve volné přírodě klesá a je ohrožena lovem pro jeho jedinečně zbarvené peří, odlesňováním, lovem na maso a ilegálním obchodem s ptactvem. V zoologických zahradách je tento druh chován vzácně. Cílem této práce bylo popsat chov tohoto druhu v lidské péči a posoudit úspěšnost dosavadních odchovů ve vybraných chovech. Chov trichy orlího byl popsán v chovech v Loro Parque na Tenerife, v Jurong BirdPark v Singapuru, v San Diego Zoo v USA, na soukromé farmě Al Wabra v Kataru a u třech soukromých chovatelů v České republice. Úspěšné odchovy jsou zajišťovány především umělými líhněmi a ručním dokrmováním mláďat.
The issue of breeding and rearing of Psittrichas fulgidus in the Czech Republic
Keywords: tricha orlí; plodožravec; peří; soukromí chovatelé; umělé líhně; ruční dokrmování; Pesquet´s parrot; frugivore; feathers; private breeders; artificial incubators; hand rearing