Vyhodnocení hladiny laktátu v průběhu zotavení po různých typech anaerobního tréninkového zatížení. - Glierová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Teoretická část se v nejvyšší míře soustřeďuje na rozbor laktátu. Zejména jak a za jakých podmínek se tvoří a jaké je jeho další využití v těle při sportovním výkonu. Podrobně také popisuje energetické zdroje pro svalovou práci. Dozvídáme se, jakým způsobem zdroj energii dodává, po jakou dobu je schopen energii dodávat a o obnově těchto zdrojů. Jedná se o ATP, CP, glykogen a další zdroje. Přes energetické zdroje se dostáváme až k zónám energetického krytí. Jedná se o systémy, jež nám zabezpečují svalový výkon. Únava je přechodová fáze, která je charakteristická sníženou výkonností. K tomu abychom tělo navrátili zpět do původního stavu, využíváme různých prostředků regenerace. Prostředky regenerace výstižně popisuje druhá podkapitola teoretické části. Stručně řečeno se zabývá možnostmi regenerace po sportovním výkonu a jejím účinku. Zevrubně je v regeneraci rozebrána sportovní masáž, která je u sportovců jako regenerační prostředek velice oblíbená. Výzkumná část práce se zabývá vlivem regenerace po anaerobním zatížení. Výzkum byl aplikován u vybrané skupiny dobrovolníků. Testované subjekty prošly stejným testem s časovým odstupem v podmínkách aktivní a následně pasivní regenerace. Cílem výzkumu bylo zjistit hladinu laktátu po přesně definovaných zatíženích a do jaké míry má regenerace vliv na rychlost jeho odbourání.\\
Evaluation surface lactate along refreshment after different types anaerobic bullpen load.
Keywords: laktát; anaerobní zatížení; regenerace\\; lactate; anaerobic strain; regeneration\\