Využití online komunikace nejen ve výuce angličtiny - Lišková, Iva (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi využívání mezinárodní online komunikace v hodinách angličtiny na 2. stupni základních škol. Informační a komunikační technologie mají v tomto případě posloužit ke zvýšení efektivity výuky a také ke zvýšení vnitřní motivace ke studiu anglického jazyka, a to poskytnutím autentického prostoru pro komunikaci se zahraničními žáky podobného věku. Výraznou roli v takové komunikaci hrají průřezová témata a mezipředmětové vztahy s důrazem na zeměpis. V rámci teoretické části práce jsou prozkoumána teoretická východiska mezinárodní online komunikace, za účelem zvýšení potenciálu jejího využití ve výuce. Diskutovány jsou proto klíčové kompetence zejména digitální a komunikativní. Dále také pedagogické a psychologické aspekty tématu. Praktická část se již zaměřuje na konkrétní využití v praxi, přičemž prvním cílem je aktivitu připravit, vyzkoušet a reflektovat. Druhým ověřit, zda mají aktivity opravdu takový efekt, jaký byl zamýšlen - obzvláště rozvoj kompetencí a zvýšení motivace.
Using on-line Communication not Only in English Classes
Keywords: klíčové kompetence; digitální kompetence; komunikativní kompetence; mezinárodní online komunikace; videohovory; autentická výuka; inovativní metody; motivace; metoda CLIL; anglický jazyk; zeměpis; průřezová témata; key competences; digital competences; communicative competences; international online communication; videocalls; authentic learning; innovative methods; motivati-on; CLIL method; English language; Geography; cross-curricular themes