Role štěstí osobního blaha v pomáhajících profesích - Karbová, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce představuje multioborový pohled na otázku role štěstí v pomáhajících profesích, v níž je také zohledněna vlastní praxe. Nastiňuje různé aspekty, jak praktické jako psychologické, sociologické či filozofické, které jsou propojeny teoretickými úvahami. Cílem této práce je objasnit, jak důležitou roli hraje pracovníkovo pocit štěstí, blaha v tak psychicky náročné profesi jako je ta pomáhající jehož nedostatek může vyústit v syndrom vyhoření. Prostředkem k dosažení tohoto cíle byla nastudovaná literatura, která je součástí práce a také výzkum, který byl tematicky rozdělen do dvou částí. Výzkum byl anonymní a byl proveden formou dotazníkového šetření. První část byla zaměřena na důvod, proč si pracovníci vybrali právě toto povolání a zda jim jejich profese přináší pocit štěstí. Druhý okruh otázek se týkal informovanosti o syndromu vyhoření a technikách, jak mu předcházet.
The role of happiness personal welfare in assisting professions
Keywords: štěstí; osobní blaho; pomáhající profese; pomáhání; syndrom vyhoření; happiness; personal welfare; helping profession; helping; burnout syndrome