Křesťanská etika jako téma náboženské výchovy mentálně handicapovaných osob - Příborská, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá nábožensko-pedagogickými možnostmi rozvíjející mravní jednání u mentálně handicapovaných se zaměřením na Desatero Božích přikázání. Teoretická část definuje základní pojmy, rozdělení a specifikace z odvětví speciální pedagogiky, psychopedie, didaktiky mentální retardace, náboženské pedagogiky, didaktiky etické výchovy a křesťanské morálky. Praktická část se věnuje metodickým postupům náboženské výchovy zpracovaných v didaktickém projektu, konkrétně didaktickým aplikacím. Tyto přípravy vycházejí z Desatera Božích přikázání, jak je charakterizuje KKC. S ohledem na vývojovou psychologii, didaktiku mentálně retardovaných a hodnocení didaktického projektu se jeví jako nejvhodnější nábožensko-pedagogickou možností k rozvoji mravního jednání náboženská pedagogika celistvé výchovy Franze Ketta a Esther Kaufmannové.
Christian Ethics as a Theme for Religious Educating Mentally Handicapped Persons
Keywords: Speciální pedagogika; mentální retardace; didaktika osob s mentálním postižením; náboženská pedagogika / náboženské pedagogiky celistvé výchovy; svědomí; Desatero Božích přikázání; Special pedagogy; mental retardation; didactics of persons with mental handicaps; religious pedagogy / religious pedagogy of integrated education; conscience; the Ten Commandments.