Komunikace s osobami se zrakovým postižením - Petrášková, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je zpracována pouze teoreticky. Hlavní kapitola se věnuje komunikaci osob se zrakovým postižením, pravidlům této komunikace, komunikačním prostředkům a předsudkům společnosti k osobám se zrakovým postižením. Práce dále popisuje pojem komunikace, její definice, formy, fáze a funkce. Vysvětluje pojem osoba se zdravotním postižením a s ním související pojmy handicap, defekt, defektivita, speciální pedagogika, tyflopedie, oftalmopedie, oftalmologie. Cílem práce je objasnit, jak komunikují osoby se zrakovým postižením a jak s nimi správně komunikovat.
Communication with visually handicapped people
Keywords: komunikace; osoba se zdravotním postižením; osoba se zrakovým postižením; handicap; defekt; defektivita; speciální pedagogika; tyflopedie; oftalmopedie; oftalmologie; communication; physically handicapped person; visually handicapped person; handicap; defect; defectiveness; special pedagogy; typhlopedics; ophthalmopedics; ophthalmology