Knihovna premonstrátského kláštera Teplá - typologie, vybavení, autoři - Vašků, Filip (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se bude zabývat historizující budovou knihovny premonstrátského kláštera v Teplé, která byla v jeho areálu ze 12. století postavena v prvních letech po roce 1900. Práce nejdříve krátce přiblíží stavební dějiny a koncepci areálu kláštera s původní barokní knihovnou. Dále budou prověřeny okolnosti zadání novostavby traktu knihovny a muzea i její autorství, které nebylo do této doby hlouběji prozkoumáno. Vynechána nebude ani samotná typologie knihovny. V textu bude poté nastíněn popis fasády spolu s významnou sochařskou výzdobou. Na popis fasády naváže koncepce vnitřního zařízení, kde budou představeny jednotlivé části vybavení i samotní autoři. Přiblížena bude zejména štuková, truhlářská a malířská výzdoba knihovny. Práce se bude snažit o objasnění ikonografie nástropních maleb ve vazbě na barokní předobrazy. Po podrobném popisu a hlubším nahlédnutí do řad umělců bude následovat kapitola věnující se navazujícím místnostem knihovny a velkého klášterního muzea. Na samotném konci práce upozorní na plánovanou dostavbu klášterního konventu, která by potenciálně rozšiřovala i samotnou knihovnu a muzeum.
Library of the Premonstratensian Monastery Teplá - typology, equipment, authors
Keywords: Klášter premonstrátů Teplá; historická knihovna; historismus; neobaroko; Josef Schaffer; Gilbert Helmer.; Premonstratensian monastery Teplá; historical library; historicism; neo-baroque; Josef Schaffer; Gilbert Helmer.