Porovnání realizace managementu odbornou firmou a vlastníkem pozemku v rámci péče o chráněná území. - Vlášková, Milena (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je porovnání výsledků péče o lokality (managementu) v zájmu ochrany přírody, se zaměřením na zvláště chráněná území. Část je prováděna subjektem vybraným na základě výběrového řízení a část je prováděna přímo vlastníkem nebo nájemcem lokality. Jako modelový druh byl vybrán hořeček mnohotvarý český (Gentianella praecox subsp. bohemica). Úvodní, obecná část (literární rešerše) se věnuje obecné problematice managementu chráněných území. První část tvoří přehled legislativních východisek. Zde je popsána struktura chráněných území, jejich kategorizace legislativní východiska související s managementem chráněných území. Druhá část je věnována obecným a biologickým principům péče o přírodní lokality. Třetí, závěrečná část je věnována plánování, realizaci a financování managementu chráněných území. V úvodu praktické části je nejprve popsána problematika a nároky kriticky ohroženého druhu hořeček mnohotvarý český (Gentianella praecox subsp. bohemica). Hlavní částí je zhodnocení péče o lokality v kompetenci Krajského úřadu Jihočeského kraje od roku 2004 do roku 2015. Jsou zde popsány principy výběrů dodavatelů prací, zkušenosti a problémy s organizováním výběrových řízení, důvody zavedení systému dotací pro vlastníky a nájemce pozemků a zhodnocení výsledků péče na modelových lokalitách, jejichž charakteristika je rovněž uvedena v této části.
Comparison implementation management of the land within the management of protected areas by Specialist Company and owner.
Keywords: Zvláště chráněná území; management; ochrana přírody; Jihočeský kraj; hořeček mnohotvarý český; Gentianella praecox subsp. bohemica; Extra protected locations; management; nature conservation; South Bohemia Region; Gentianella praecox subsp. bohemica; Bohemian Early Gentian.