Plasticita funkčních charakteristik (traits) lučních rostlin - Havlík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Byly měřeny funkční charakteristiky rostlin (výška, nadzemní biomasa, R/S poměr, specifická listová plocha, obsah sušiny listu, specifická délka kořenů, arbuskulární mykorhiza) několika vybraných lučních rostlin a byla sledována jejich reakce na pohnojení ve skleníkovém a terénním experimentu. Dále byly sledovány rozdíly ve funkčních charakteristikách mezi druhy a skupinami druhů definovanými jako trávy a dvouděložné. Byly porovnány výsledky skleníkového a terénního pokusu.
Functional trait plasticity in grassland plant species
Keywords: funkční charakteristiky; výška; nadzemní biomasa; R/S poměr; specifická listová plocha; obsah sušiny listu; specifická délka kořenů; arbuskulární mykorhiza; plasticita; functional traits; plant height; aboveground biomass; R/S ratio; specific leaf area; leaf dry matter content; specific root length and arbuscular mycorrhizal infection; plasticity