Psychosociální aspekty v radioterapii - Ichová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce na téma "Psychosociální aspekty v radioterapii" se zabývá psychosociálními hledisky u onkologických pacientů podstupujících radioterapii a u radiologických asistentů, kteří je léčbou provází. Předložená práce má dva cíle. Prvním bylo zmapovat psychosociální problémy provázející pacienty při podstupování radioterapie. Druhým cílem pak bylo zmapovat psychosociální aspekty u radiologických asistentů v rámci výkonu jejich povolání. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část a celkem je členěna do 6 kapitol. Teoretická část se zaměřuje na radioterapii, současný stav problematiky a na lidské potřeby související s léčbou onkologického onemocnění. Dále se zaměřuje na psychologické a sociální aspekty radioterapie, na stres a jeho mechanismy a v neposlední řadě na problematiku pomáhající profese. Praktická část práce se zabývá realizovaným dotazníkovým šetřením. Výzkumný záměr této práce byl naplňován pomocí dotazníkového průzkumu mezi onkologickými pacienty a radiologickými asistenty. Dotazníky pro obě skupiny byly koncipované do polostrukturované formy a následně statisticky zpracovány. Výsledky zrealizovaného průzkumu nabízí možnost nahlédnout do prožívání onkologických pacientů a radiologických asistentů. Nabízí odpovědi na otázky, co představuje největší psychosociální zátěž u pacientů podstupujících radioterapii a jaké faktory nejvíce ovlivňují kvalitu jejich života. Stejně tak získané výsledky ukazují, jak je radiologický asistent ovlivněn psychosociálními riziky a stresem během výkonu svého povolání, a jaké má možnosti k jejich zvládání. Práce tak může posloužit jako studijní materiál radiologickým asistentům a studentům zdravotnických oborů, kterým může pomoci při komplikované komunikaci s onkologicky nemocným v rámci výkonu svého povolání.
Psychosocial aspect in radiotherapy
Keywords: Radioterapie; lidské potřeby; psychologické aspekty; sociální aspekty; stres; pomáhající profese.; Radiotherapy; human needs; psychological aspects; social aspects; stress; auxiliary medical personnel.