Fyzikální měření v geografii - Beneš, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je bližší seznámení s vybranými prvky zabývajícími se meteorologií. Konkrétně jde o tlak a teplotu vzduchu, teplotu vody, rychlost proudění vzduchu, rychlost proudění a průtok vody. Snahou je přiblížení a vzbuzení zájmu nezaujatého člověka a laika o tuto problematiku. Jedním z cílů bylo porozumění jevům, které každodenně probíhají v okolním prostředí. Důležité bylo pochopení a naučení se práce s přístroji a čidly potřebnými k provedení samotného měření. V teoretické části práce jsou popsány jednotlivé meteorologické charakteristiky a způsob jejich zaznamenávání. Praktická část se soustředí na samotné měření s přístroji a čidly od firem Vernier a Pasco. Závěrečnou fází je vyhodnocení nasbíraných dat.
Physics measurement in geography
Keywords: meteorologické charakteristiky; fyzikální měření; meteorologie; klimatologie; meteorological attributes; physical gauging; meteorology; climatology