ČINNOST OBLÁTŮ V ČESKÝCH ZEMÍCH OD ROKU 1911-1950 - Růžičková, Jarmila (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá historiía působením kongregace oblátů Panny Marie Neposkvrněné na území současné České Republiky. Krátce popisuje vznik kongregace, příchod oblátů a činnost oblátů do roku 1950. Následuje vhled do kontextu dějin v uvedené době. Nejobsáhlejší část práce pak tvoří působení oblátů a jejich správa farností v letech 1911 - 1950. Cílem je přiblížit a popsat duchovní správu a život oblátů. Pohled na významné osobnosti z řad oblátů ukazuje význam této kongregace, důležité události a celkový profil duchovních správců farností, které obláti spravovali. Potvrzuje se, že význam oblátů vysoce převyšoval běžné správce farností.
STORY OBLATE IN Czech LANDS SINCE 1911-1950
Keywords: Svatý Evžen; kongregace; obláti; rok 1911 - 1950; lidové misie; obláti v letech 1911 - 1950 ( činnost oblátů; duchovní; pastorační a misijní činnost); Straka; Mathuni; Branny; Nalewajka; Chvála; Kácl; Kröl; Haim; Käsmann; Windrich; Kájov; Varnsdorf; Fryšava; St Eugen; congregation; missionary order; the Oblates; the years 1911 - 1950; popular missions; the Oblates in 1911 - 1950; (the activities of the Oblates; spiritual; pastoral; missionary activities); Straka; Mathuni; Branny; Nalewajka; Chvála; Kácl; Kröl; Haim; Käsmann; Windrich; Kájov; Varnsdorf; Fryšava