Příprava monoklonálních protilátek specifických proti antigenům viru klíšťové encefalitidy pro další využití v imunodetekci - Šmídová, Hana (Jihočeská univerzita, 2022)
Monoklonální protilátky jsou imunoglobuliny produkované jediným klonem B buněk a velmi specificky se vážou na konkrétní antigenní epitop. K jejich přípravě se používá hybridomová technologie a jsou široce používány pro léčbu a diagnostiku mnoha onemocnění. Cílem této studie bylo připravit monoklonální protilátky specifické proti antigenům viru klíšťové encefalitidy pro další použití v imunodetekci, jejich charakterizace a optimalizace použitých detekčních metod.
Preparation of monoclonal antibodies specific against tick-borne encephalitis virus antigens for further use in immunodetection
Keywords: virus klíšťové encefalitidy; monoklonální protilátky; hybridomová technologie; virové proteiny; imunofluorescence; western blot; optimalizace; izotypizace; tick-borne encephalitis virus; monoclonal antibodies; hybridoma technology; viral proteins; immunofluorescence; western blot; optimization; isotyping