Antisemitismus v dílech křesťanských autorů v meziválečném Československu - Pouzarová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem práce jsou příčiny vzniku antijudaismu a antisemitismu a jejich projevy u katolických spisovatelů meziválečného Československa. Bakalářská práce je rozdělena do dvou kapitol, v nichž je postupně analyzováno vymezení pojmu antisemitismus, jeho historické kořeny a projevy od starověku až po 20. století. Pozornost je také věnována stereotypním tendencím. Ve druhé části práce je důraz kladen na antisemitské vyjadřování českých katolických intelektuálů v období mezi dvěma světovými válkami a na interpretaci jejich děl, k čemuž jsem použila analyticko-syntetických, deskriptivních a komparativních metod.
Antisemitism in works of christian authors in inter-war Czechoslovakia
Keywords: antisemitismus; Židé; protižidovské stereotypy; katoličtí intelektuálové; Československo 1918-1938; antisemitism; jew; anti-jewish stereotypes; catholic intellectuals; Czechoslovakia 1918 1938