Fyzioterapie ve III. trimestru těhotenství u prvorodiček s bolestí v oblasti L páteře - Peitzová, Karolina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou bolestí bederní páteře ve třetím trimestru těhotenství a možností ovlivnění tohoto problému pomocí fyzioterapeutických postupů. Bolest bederní páteře patří mezi nejčastější komplikace pohybového aparátu v posledním trimestru gravidity. Cílem práce bylo zmapovat možnosti fyzioterapie u těhotných žen ve třetím trimestru těhotenství a popsat změny na pohybovém aparátu během konkrétní terapie. V teoretické části práce je popsána anatomie páteře se zaměřením na bederní část, funkce bederní páteře, stádia těhotenství a s ním spojené změny mateřského organismu a průběh fyziologického porodu. Dále jsou v textu popsány zásady kinezioterapie v těhotenství, typy a hodnocení bolesti. Velká část se věnuje možnostem fyzioterapie u těhotných žen. Praktická část využívá formu kvalitativního výzkumu, během něhož byly podrobně zpracovány kazuistiky tří respondentek. Všechny ženy byly prvorodičky v poslední třetině těhotenství a ve věku 29 35 let. Jednotlivé terapie probíhaly jednou týdně po dobu sedmi týdnů. Zároveň měly respondentky zadané cviky pro domácí terapii. Práce obsahuje vstupní a výstupní kineziologický rozbor, fotodokumentaci u dvou probandek, krátkodobý rehabilitační plán, popis jednotlivých terapeutických sezení, subjektivní zhodnocení respondentek, hodnocení výsledků, návrh dlouhodobého rehabilitačního plánu a závěrečné informace o porodu respondentek. U respondentek došlo pomocí terapií a domácího cvičení k mírnému snížení intenzity bolesti. Zároveň bylo u všech klientek pozorováno výrazné zlepšení celkového postavení těla, částečné uvolnění hypertonických svalů a dle respondentek i zlepšení fyzického a psychického stavu.
Physiotherapy in the III. trimester of pregnancy in primiparas with pain in the lumbar spine
Keywords: Bederní páteř; bolest; cvičení v těhotenství; fyzioterapie; porod; Lumbar spine; pain; exercise during pregnancy; physiotherapy; childbirth