Tvorba fundraisingové strategie pro neziskovou organizaci - Marchal, Dominik (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit současný stav v oblasti tvorby fundraisingové strategie ve vybrané neziskové organizaci a stanovit návrhy na zlepšení současného stavu. Teoretická část definuje základní pojmy a analytické přístupy, vymezuje neziskový sektor a zkoumá aspekty fundraisingu. Praktická část charakterizuje vybrané organizace a postupuje dle metodiky. Zhodnocení současného stavu tudíž vyplývá nejen z uplatnění odborné literatury, ale také uskutečněných rozhovorů se spoluzakladatelkou TEMPERI, o.p.s. a zkušenými fundraisery tří pozorovaných organizací. Dále je prozkoumána struktura zdrojů jednotlivých organizací a následně je využita PESTLE analýza i Porterův model pěti sil. Výstupy analýz jsou poté aplikovány v rámci SWOT analýzy. Veškeré výsledky slouží pro efektivní návrh na zlepšení současného stavu v souvislosti s tvorbou fundraisingové strategie zvolené neziskové organizace.
Creating a Fundraising Strategy for a Nonprofit Organization
Keywords: Fundraising; techniky fundraisingu; strategie neziskových organizací; mobilizace zdrojů; Fundraising; fundraising techniques; strategy; nonprofit organizations; resource mobilization