Informovanost neuvolněných starostů obcí v regionu Havlíčkobrodsko v ochraně obyvatelstva - Gryčová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce bylo posoudit informovanost neuvolněných starostů v oblasti ochrany obyvatelstva v regionu Havlíčkobrodsko. V teoretické části bakalářské práce byly rozebrány příslušné zákony, další právní předpisy, odborná literatura a jiné informační zdroje z oblasti ochrany obyvatelstva. Jsou zde rozebírány jednotlivé oblasti ochrany obyvatelstva, jako například varování a informování obyvatelstva, evakuace, ukrytí nebo nouzové přežití obyvatelstva. Další probíranou oblastí je povodňová ochrana, která je v havlíčkobrodském regionu stále aktuální. Pro praktickou část této bakalářské práce byl zvolen kvalitativní výzkum, tedy dotazníkového šetření. Pro zodpovězení výzkumné otázky "Jaká je informovanost neuvolněných starostů obcí v regionu Havlíčkobrodsko v ochraně obyvatelstva?" bylo realizováno dotazníkové šetření. V rámci toho byl vytvořen dotazník, který byl následně rozdán mezi jednotlivé neuvolněné starosty. Dotazník byl rozdělen na dvě základní části oblast ochrany obyvatelstva a oblast povodňové ochrany. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 78 % dotazovaných starostů. Výsledky dotazníkového šetření byly vyhodnoceny a graficky zpracovány. Z celkových výsledků vyplývá, že informovanost neuvolněných starostů v regionu Havlíčkobrodsko dosahuje 33 %. Tímto výzkumem bylo prokázáno, že starostové mají velmi nízkou znalost v této oblasti. Znalost neuvolněných starostů v oblasti ochrany obyvatelstva není dostatečná a poukazuje na nutnost zaměřit se na zlepšení informovanosti starostů v dané problematice.
The knowledge of unreleased mayors municipalities to protect of the population in the region Havlíčkobrodsko
Keywords: Obec; neuvolněný starosta obce; mimořádná událost; ochrana obyvatelstva; povodňová ochrana; Municipality; unreleased mayor municipality; extraordinary event; protect of the population; flood protection