Vliv televizních pořadů na dítě předškolního věku - Prajková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem televizních pořadů na dítě předškolního věku. Práci jsem rozdělila na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá typem televizních pořadů, televizními pořady určenými předškolnímu divákovi, nejstarším televizním pořadem pro děti - Večerníčkem a všem o něm. Praktická část se zabývá výzkumným šetřením, které bylo provedeno na třech mateřských školách. Cílem šetření bylo zmapovat, jakým způsobem televizní pořady působí na vývoj předškolního dítěte, zda na něj mají škodlivý vliv, jestli je dostatek pořadů pro děti a zda mají předškolní děti problém při rozeznání reality a fantazie. Dále jsem se zajímala o to, jestli rodiče nechávají své děti sledovat televizní pořady bez cenzury a zda mají pocit, že je vliv televizních pořadů na dítě škodlivý či ne. Dalším záměrem, který jsem si stanovila bylo zjištění, zda rodiče dětem čtou pohádky či ne. Výsledky vlastního šetření jsou graficky znázorněny a vyhodnoceny.
The influence of medial communication on development of pre - school aged children
Keywords: televizní pořady; dětský divák; večerníček; pořady pro děti; teleview; child´s spectator; bedtime story; programmes for children