Život sourozence autistického dítěte v rodině - Kořínková, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Sourozenecký vztah je v životě člověka velmi důležitý a zkušenosti v něm získané jsou nenahraditelné. Vztahy mezi sourozenci jsou ovlivňovány mnoha faktory věk, pohlaví dětí, věkový rozestup, nebo také postižení jednoho z nich. Tato bakalářská práce zkoumá vliv dítěte s autismem na jeho sourozence. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: Vnímají rodiče rozdíl v přístupu ke zdravému dítěti a dítěti s autismem? Co vnímá zdravý sourozenec jako negativa a pozitiva v soužití se sourozencem s autismem? Práce sestává ze dvou částí, teoretické a praktické. Část teoretická obsahuje dvě hlavní kapitoly. První kapitola se zabývá problematikou autismu - základní definici autismu, možnosti diagnostiky, nejčastější projevy, stručný popis jednotlivých forem poruch autistického spektra. Druhá kapitola je zaměřena na rodinu dítěte s PAS, především pak na jeho sourozence definice pojmu rodina, výchovné styly v rodině, rodiče a sourozenci dítěte s autismem, sourozenecké konstelace, žárlivost a rivalita. Podkladem pro teoretickou část bakalářské práce byly odborné zdroje především oblastí speciální pedagogiky a psychologie. Praktická část je zaměřena na samotný výzkum. Byla využita metoda kvalitativního výzkumu, konkrétně narativní rozhovor. Rozhovory byly vedeny se sourozenci a rodiči jedinců s autismem. Práce je navíc doplněna přílohami, ve kterých nalezneme nejen doslovné přepisy jednotlivých rozhovorů a vzor informovaného souhlasu, ale i některá doplnění k teoretické části práce.
The life of the sibling of an autistic child in family
Keywords: Autismus; rodina; sourozenec; Autismus; family; sibling