Zmapování indikátorů kvality ošetřovatelské péče v českobudějovické nemocnici - Papoušková, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Kvalitní ošetřovatelská péče je v dnešní době základním cílem současného ošetřovatelství. Proto je nutné zavádět ve zdravotnických zařízeních program kontinuálního zvyšování kvality, jehož součástí je sledování indikátorů kvality poskytované péče. V rámci praktické části jsme si stanovili tři cíle. Prvním z nich je, definovat sledované indikátory kvality ošetřovatelské péče v Nemocnici České Budějovice, a.s. Druhým cílem je, vyhodnotit vybrané indikátory kvality ošetřovatelské péče v českobudějovické nemocnici. Třetím cílem je, zjistit informovanost sester o indikátorech kvality ošetřovatelské péče v českobudějovické nemocnici. Na základě těchto cílů jsme vytvořili šest hypotéz. První hypotéza je, Nemocnice České Budějovice, a. s. sleduje minimálně 15 indikátorů kvality ošetřovatelské péče ve sledovaném období. Druhá hypotéza je, Českobudějovická nemocnice realizuje minimálně čtyři audity ošetřovatelské péče ročně. Třetí hypotéza je, sestry českobudějovické nemocnice jsou spokojeny s pracovními podmínkami. Čtvrtá hypotéza je, klienti českobudějovické nemocnice jsou spokojeni s poskytovanou ošetřovatelskou péčí. Pátá hypotéza je, sestry znají minimálně čtyři indikátory kvality ošetřovatelské péče, které jsou sledovány na jejich oddělení. Šestá hypotéza je, prevalence dekubitů v českobudějovické nemocnici klesá. Výzkum proběhl za spolupráce hlavní sestry Nemocnice České Budějovice, a.s., jednu z forem výzkumu byl i ošetřovatelský audit, dále byla použita metoda sběru dat pomocí dotazníků. Výzkumný soubor tvořili sestry a klienti českobudějovické nemocnice. Během výzkumu jsme stanovené cíle splnili a první, čtvrtá a pátá hypotéza se nám potvrdila a druhá, třetí, a šestá hypotéza se nám nepotvrdila. Výsledky výzkumu byly nabídnuty managementu nemocnice jako zdroj dat, týkající se kvality ošetřovatelské péče. Tato práce by měla také poskytnout informace sestrám o tom, že monitorování a vyhodnocování kvality ošetřovatelské péče prostřednictvím konkrétních indikátorů, je v dnešní době nutnost a nevyhnutelný fakt a že cílem není individuální disciplinární postih jednotlivých sester, ale jde o nalezení systémových chyb, o jejich zajištění a nápravu.
Quality Indicator Mapping of Nursing Care in Hospital České Budějovice
Keywords: Audit; České Budějovice; Indikátory kvality ošetřovatelské péče; Kvalita péče Nemocnice; Ošetřovatelství; Spokojenost; Audit; České Budějovice; Indicator quality of nursing care; Quality care; Hospital; Nursing; Satisfaction